Van bewegen naar gezond bewegen in 2019

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Gezonder eten en meer bewegen zijn de meest gehoorde goede voornemens. Laat ik mij in deze column beperken tot bewegen, dat is tenslotte waar mijn achtergrond ligt. In 2019 richten wij ons op jou en de sportschool in zijn algemeenheid. Het regelmatig bezoeken van de sportschool levert een grote bijdrage aan meer en gezond bewegen.

Krachttraining en cardio in de sportschool

Meer bewegen hoeft niet altijd gezond bewegen te zijn. Als je veel fitness doet en je alleen richt op spieromvang, is dit niet altijd gezond. Aan kracht moet je richting kunnen geven, anders wordt het domme kracht. Met domme kracht komen we niet ver. Je krijgt gigantische spieren, maar beschikt niet over de kracht om een vriend te helpen met het verhuizen van een piano. Kracht moet je slim inzetten, dat wil zeggen de juiste richting en timing geven. Bovendien is het noodzakelijk dat je bloedcirculatie goed op orde is. Een groot deel hiervan bereik je met de cardio training die inmiddels algemeen is geaccepteerd.

Van bewegen naar gezond bewegen

Waar onze focus zou moeten liggen voor 2019 is gezond bewegen. Wat is dit? De basis van gezond bewegen start bij je romp. Vanuit je romp bedienen wij onze armen en benen. Eigenlijk moet je je romp zien als het stuur van je lichaam, zonder te sturen rij je met je auto de weg af of vlieg je op je racefiets uit de bocht. Zonder een goede rompfunctie kun je niet lekker hard lopen, voetballen of zitten.

Je romp bestaat bewegingstechnisch uit twee delen:

  1. De wervelkolom met het bekken en de kleine diepe spieren hieromheen.
  2. De buitenzijde. Dit zijn de grote en opvallende spieren zoals de borst, buik en nekspieren.

Tussen de wervelkolom en de buitenzijde zitten onze longen, ons hart, het middenrif en de inwendige organen zoals darmen, maag, lever enz.Grappig is dat op de sportschool veel aandacht wordt geschonken aan de buitenzijde van de romp. Dit valt namelijk op en geeft zichtbaar resultaat na enkele maanden krachttraining.

Als we kijken naar een fietsband kun je de binnenband zien als de wervelkolom en de buitenband als de buitenzijde van je romp. Als je een lekke band zou hebben vlieg je het fietspad af. Je buitenband is niet stabiel meer. Dus als je wervelkolom met de kleine spieren niet goed functioneert zal het ondanks dat je sterk bent aan de buitenkant bewegingstechnisch niet goed met je gaan. Dat wil niet zeggen dat je dit direct merkt in de vorm van pijn. Echter loopt je prestatie wel langzamerhand terug. Je loopt de 10 km minder snel, je schiet de bal over de kruising in plaats van erin en je gaat telkens verzitten omdat je je houding niet kunt vinden op je paard of achter je bureau.

Eigenlijk moeten beide systemen 100% op elkaar afgestemd zijn, lees op jouw mogelijkheden functioneren. Je kunt dan zitten zonder pijn, nauwkeuriger richten op de kruising en sneller lopen. Wat wil je nog meer in het komende jaar? Met een mooi woord noemen we dit “bewegingsrendement”.

Een Flexchair voor het trainen van je rug

Met de Flexchair ben je automatisch je binnenband aan het oppompen. De fietspomp bevindt zich in de Flexchair (2x3D principe), afstemming en optimalisatie tussen binnen en buitenband. Jaar in en jaar uit, onvermoeibaar.
Het zou natuurlijk leuk zijn als je kunt zien waar je staat, hoe de beweegkwaliteit is van jouw rug. Dit kan al bij veel fysiotherapeuten. De fysiotherapeut heeft een speciale uitvoering van de Flexchair die is aangesloten op een softwarepakket met oefeningen en een database om je resultaten zelf op te bekijken. We noemen dit de Flexchair RBT. RBT staat voor Romp Balans Trainer. Je kunt op verschillende trainingspunten terecht voor training met de Flexchair.

Echter, niet iedereen heeft directe merkbare klachten en loopt bij een fysiotherapeut. Maar je wilt wel de beweegkwaliteit van je rug verbeteren. Om deze reden bouwen wij een netwerk van sportscholen op die werken met de Flexchair CST, de Core Stability Trainer. Wil jij werken aan je “core stability” , aan het gezonde evenwicht tussen binnen en buitenband, aan een sterke en gezonde core zonder risico op klachten of ongemak? Help ons en laat je sportschool contact met ons opnemen en informeren naar de mogelijkheden. Wat ons betreft kun je dan snel aan de slag om nog gezonder te bewegen. Wij van Flexchair wensen jullie allemaal een heel gezond beweegjaar toe.

Contact opnemen met Flexchair

Bent u nieuwsgierig geworden naar de Flexchair? Wellicht voor uzelf of voor uw personeel? Of zou u zitten op een Flexchair zelf willen ervaren en willen zien welke positieve effecten de stoel heeft op uw houding en rug? U kunt persoonlijk met ons kennis maken. In Vlaardingen beschikken we over een bescheiden showroom waar we u van harte welkom heten. We presenteren hier alle modellen en kunnen zelfs een meting doen. Neem contact op per telefoon: + 31 (0) 10 416 93 93 of stuur een e-mail om een afspraak te maken: info@flexchair.com.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.