Geschiedenis
Fysiotherapeut Wim Don heeft het idee voor de Flexchair® met het 2x3D mechaniek gelanceerd in 2000. Na frequent inhoudelijk overleg met onder meer de Technische Universiteit Delft en een aantal proefmodellen later is uiteindelijk een definitief model ontstaan. Dit model is sinds maart 2004 verkrijgbaar en kent vele toepassingsgebieden.
In juni 2006 verschijnt een professionele uitvoering van de Flexchair®: de Romp Balans Trainer (RBT). De RBT is voorzien van een stabiele multiplex voet en wordt draadloos aangesloten op de computer. De bewegingen van de rug worden nagebootst en zijn zichtbaar op een beeldscherm. Hiertoe is een programma ontworpen waar de aangesloten specialisten gebruik van maken. In dit programma zitten een aantal oefeningen en spelvormen. Deze oefeningen worden gedaan op nauwkeurigheid en snelheid gedurende een bepaalde tijd. De uitvoering van de oefeningen verteld veel over het beweegvermogen van de cliënt. Alle behaalde test- en trainingsresultaten zijn digitaal opvraagbaar en printbaar. Er wordt dus een persoonlijk track record opgebouwd.
In 2007 is de zogenaamde PAR (Persoonlijke Actieve Rug) test ontwikkeld. Deze bestaat uit een 5 tal oefeningen en een spelvorm van elk 2 minuten. De uitvoeringstijd bedraagt 13,5 minuten, inclusief een korte pauze tussen de oefeningen van 15 seconden. De gemiddelde PAR waarde op 5000 testen bedroeg 34.7 punten op een schaal van 0 tot 200+ en is tot op de dag van vandaag stabiel gebleken.
In 2008 is een grote stap voorwaarts gezet om de PAR-test wetenschappelijk te onderbouwen. Er is dubbele meetapparatuur ontworpen om de bewegingen te controleren die de rug op de Romp Balans Trainer maakt. Dit onderzoek is dermate gunstig verlopen dat is besloten om collega’s hierover te informeren. Inmiddels is er een netwerk actief van > 200 uitvoerende praktijken in binnen en buitenland.
Veldon en Flexchair
Om de toepassingsgebieden te vergroten en om meer inzicht te verkrijgen in het bewegingsapparaat van de (zittende) bewegende mens is het noodzakelijk om continu scherp te blijven en kennis te delen. Belangrijke namen zijn onder anderen professor Wim Dankaerts (België) en professor Peter O’Sullivan (Australië).
In 2010 wordt de naam Veldon® geïntroduceerd. Veldon® is het netwerk van alle enthousiaste medewerkers (500+) die opgeleid zijn om motor control te analyseren en beweeggedrag van de medemens te verbeteren. Veldon® staat voor alles wat met testen en trainen te maken heeft, voor alles waar meetinstrumenten onder zitten en voor alle test- en trainingspunten. Veldon® is de methodiek en de dienstverlening, Flexchair®RBT is de praktische uitvoering. De PAR-test wordt dus afgenomen op een Flexchair®RBT bij een Veldon®-trainingspunt. De Veldon cervicaal trainer en de Veldon oefentol hebben in de loop der jaren hun intrede gedaan en worden ingezet als test en trainingsapparatuur om de kwaliteit van het menselijk beweeggedrag nog verder te verbeteren. Zonder alle enthousiaste medewerkers
De Flexchair® is de functionele dynamisch actieve zit die ingezet kan worden om werkplekken te verduurzamen in kantoor situaties, praktijk en prive en is dus eigenlijk de voorloper geweest van de meetapparatuur.
Zowel de Flexchair als de FlexchairRBT beschikken over het unieke 2x3D beweegmechaniek. Hiernaast staat de afbeelding van de FlexchairRBT in een exploded view
Veldon en Flexchair
Een gezonde rug begint bij een actieve zit
Neem contact op voor meer informatie.